Коли збирати часник і як його зберігати
Озимий часник, посаджений під зиму (тобто, восени), як правило збирають з середини до кінця липня. Яровий часник, посаджений весною дозріває пізніше і тому викопують його до кінця серпня – початку вересня.
Зберігається яровий часник краще, ніж озимий (головки у нього розтріскуються і розпадаються рідше). Зубчиків в голівці у літнього часнику більше ( до 15 шт), але вони дрібніше, ніж у зимового.
Часник посаджений однозубкамі (тобто вони вирощені з бульбочок, зібраних з насінної коробочки) і дрібними зубчиками дозріває раніше. А ось головки часнику вирощені з великих зубків, прибирають трохи пізніше.
Ось так часник показує, що майже готовий до викопування.
Як же зрозуміти, що готовий урожай і його пора збирати? Адже переросли головки можуть пожовтіти, розтріснутися і навіть дивуватися грибкових захворювань. Такий урожай не зможе зберігатися протягом зимового періоду.
Дуже легко визначити готовність врожаю по стрілках, які ми обриваємо по мірі їх появи. Я зазвичай залишаю пару рослин зі стрілкою. Як тільки коробочка розкриється і здадуться бульбочки – значить часник дозрів і його пора викопувати.
Ось така різниця між головками часнику з обірваної стрілкою і з залишеної. Здогадалися де який?
Але, якщо ви обірвали всі стрілки або у вас нестрілуючий сорт (а є і такі), або посаджений яровий часник (у нього немає стрілок), то зверніть увагу на наступні ознаки, що говорять про готовність часнику:
- нові листя не ростуть
- нижнє листя пожовкло
- шийка починає висихати і стоншується
Як тільки з’явилися ці ознаки, можна викопати пару головок на пробу. Якщо більша частина коренів стоншена і підсохла, а луска цибулини стала тонкої і почала лущитися, то пора збирати весь урожай.
Як правильно збирати врожай?
Викопувати бажано в суху сонячну погоду, вранці.
Ні в якому разі не висмикувати за пір’я ( можна пошкодити голівки і кореневу систему). Краще використовувати вила або лопатку. При цьому треба відступати від рослини на 10-15 см, щоб не пошкодити самі головки.
Ці лопатки з вузьким подовженим багнетом дуже зручні не тільки для збирання цибулі, часнику і тд, але і для видалення бур’янів
Діставши часник, акуратно струсіть з нього грунт руками. Не треба стукати один об одного або об землю.
Потім розкладіть його на грядці на 3-4 години, щоб він трохи підсох.
Якщо намагатися витягти часник із землі руками без допомоги інструменту, то бадилля може відірватися, а сама головка залишиться в землі. І на наступний рік зросте часник не з одним стеблом, а з кількома. Як у мене так вийшло? !
Після перекласти в добре провітрюване і сухе приміщення ( це може бути горище, комора, веранда, місце в теплиці) для подальшої просушування. Тривати вона може від двох тижнів до місяця.
Як тільки бадилля повністю пожовтіє,стане ламкою, відріжте її від головки, залишивши пеньок 4-5 див. зріжте зайві шматочки корінці, залишивши озимого приблизно 3 мм, а у ярого 1 мм. Очистіть головки від залишків землі та бруду, відібравши браковані екземпляри.
Після бажано ще тиждень підсушити часник і після цього прибрати на зберігання.
Ось такі великі головки, висотою 5 см. . . . шириною 7 см зросли з однозубок.
Зберігати часник можна:
– в банку
– у шухляді
– в капронових колготках
– у сітці або мішечку
– в корзині
Головне, щоб це було сухе і затемнене місце. Також у приміщенні не повинно бути холодно або жарко.
Якщо залишились запитання або у вас є свої способи збору і зберігання часнику – можете поділитися. Із задоволенням прочитаю.